Objevena další místnost v Cheopsově pyramidě

09.11.2017 09:54

Doposud neprozkoumanou místnost o délce třiceti metrů objevili vědci uvnitř Cheopsovy pyramidy, největší podobné stavby na světě, známé také jako Velká pyramida.

Článek

Záhadná dutina se nachází nad takzvanou Velkou galerií, napsala agentura AP. Tým badatelů ji objevil za pomoci technologie kosmického záření, které přes kameny proniká účinněji než záření rentgenové.

„Nově objevený prostor je objemný jako letadlo pro 200 pasažérů,” řekl agentuře AFP jeden z vedoucích pracovníků mezinárodního výzkumného projektu ScanPyramids Mahdí Tajúb. Tým výsledky svého pátrání zveřejnil ve středu v časopise Nature. „Big void” (velké prázdno), jak svůj objev výzkumníci nazvali, je prý dlouhá nejméně 30 metrů a má podobné vlastnosti jako Velká galerie, největší probádaná místnost v útrobách pyramidy.

Cheopsova pyramida v Gíze na předměstí Káhiry byla postavena před více než 2500 lety, před narozením Krista. Dosahuje 139 metrů a strana její čtvercové základny je dlouhá 230 metrů. Stavba je jedním ze sedmi starověkých divů světa a jediným, který se dodnes zachoval.

www.seznam.cz/zpravy/clanek/vedci-maji-unikatni-objev-v-nejvetsi-egyptske-pyramide-novy-sal-objevili-pomoci-kosmickeho-zareni-39345?dop-ab-variant&seq-no=2&source=hp