Převratný objev v pyramidách: Vědci našli částice z vesmíru

04.02.2016 09:09

Káhira - Přelomovým by se mohl stát objev mezinárodního týmu vědců uvnitř tzv. Lomené pyramidy v Egyptě. Loni v nich odhalili záhadné kosmické částice - miony. Mohly by poodhalit nebo dokonce přelomově zvrátit dosavadní poznatky o vzniku pyramid.

Mezinárodní tým vědců zkoumal Lomenou pyramidu s pomocí detektorů mionů. Rozmístil je uvnitř 105 metrů vysoké stavby a teď zveřejnil výsledky. Vědcům se uvnitř pyramid podařilo identifikovat částice miony.Miony vznikají v horních vrstvách atmosféry, tedy prakticky ve vesmíru. Jsou výsledkem rozpadu tzv. pionů. I miony se rychle rozpadají - za 2,2 mikorsekundy, ale v atmosféře, kde je nic nebrzdí, se pohybují velmi rychle a dokážou zasahovat i zemský povrchZatímco atmosférou nebo prostě prázdnými prostory cestují miony velmi rychle, zpomalují se při procházení předměty a jsou vychylovány ze svých tras. Zejména u prvků jako je třeba uran nebo plutonium. Proto se používají například ke zjišťování radiace v uzavřených autech. Archeologové je využívají ke zjišťování z jakého materiálu jsou nalezené artefakty vyrobeny.Podle vědeckého týmu, který na miony uvnitř pyramid narazil, by mohly být průkopnickým nálezem. "Pro stavbu pyramid neexistuje jediná teorie, která je stoprocentně prokázaná. Všechno jsou to teorie nebo hypotézy. S novou technologií bychom rádi hypotézy buď potvrdili, změnili nebo rozšířili. Máme na to zjistit, jak byly pyramidy postaveny," uvedl Hany Helal, viceprezident památkového institutu, který výzkum provádí. Vědci teď hodlají studovat vzory zachycených částic.

Není to první nové odhalení, se kterým vědci tohoto týmu přišli. Celkem mají zkoumat čtyři pyramidy a už v listopadu se jim podařilo najít tepelné anomálie uvnitř Cheopsovy (Chufuovy) pyramidy. To by podle nich mohlo naznačovat, že jsou uvnitř této pyramidy dosud neobjevené prostory.

Pátrání uvnitř čtyř starověkých pyramid má trvat do konce letošního roku. V pyramidách vědci měří miony, sestavují 3D modely pyramid a také je prověřují v infračerveném spektru.

Více na:

https://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/142907-prevratny-objev-v-pyramidach-vedci-nasli-castice-z-vesmiru/